Przejdź do treści

Niektóre tajemnice wina i innych znanych trunków

14/09/2018
prof. zw. med. J. Bożydar Latkowski
profesor Latkowski

Za kolebkę wina w Europie uważa się starożytny Rzym i Grecję, ale współcześnie ojczyzną wina i innych znanych trunków jest Francja ze słynnymi regionami: Bordeaux, Médoc, Cognac, Gironde, Saint-Emilion, Champagne czy okolicami położonymi w deltach Rodanu, Loary i Renu. Produkcją wina zajmują się także z dużym sukcesem Włochy, Hiszpania, Portugalia, czy Grecja.

W Europie produkcja wina zaczęła się w XVII wieku i od tego okresu wytwarzano coraz doskonalsze gatunki trunków. Mówiąc o produkcji wina należy podkreślić jedną z najbardziej znanych nazw białych lub czerwonych gatunków winorośli – Pinot Noir, ale trzeba pamiętać też o istnieniu wielu, wielu, innych znakomitych odmian.

Dawniej grona winogron umieszczano w olbrzymich kadziach, a pracownicy ugniatali je nogami, aby uzyskać pełnowartościowy miąższ. Obecnie wykorzystuje się do tego celu specjalne prasy. Uzyskany miąższ jest cedzony, filtrowany, a następnie poddawany destylacji – jeden raz, dwa razy, a nawet więcej (zależy to od producenta) – tak, aby uzyskać odpowiednią „moc procentową”. Najczęściej jest to kilkanaście procent jako wino, ale i 40% już jako koniak. W dębowych beczkach odbywa się fermentacja, której czas trwania jest uzależniony od wieloletnich doświadczeń producentów, ale o tym będzie mowa jeszcze nieco dalej.
Warto wiedzieć, że nazwa „brandy” pochodzi z Holandii i dotyczy alkoholi z różnych części świata, nie tylko z Francji. Dziś można tak określać też angielskie destylaty napojów alkoholowych. Trzeba również wiedzieć, że nazwa „koniak” pochodzi z miejscowości położonej we Francji o tej samej nazwie i dotyczy wina dwukrotnie destylowanego, co pomaga mu nabrać odpowiedniego aromatu i smaku (dla znawców tego gatunku jest to niezwykle ważne). Armaniak, również jako „koniak”, pochodzi z Gaskonii i jest swoistą odmianą tego gatunku poddawaną jednokrotnej destylacji, w związku z czym uzyskuje się niepowtarzalną woń i smak, co dla koneserów jest priorytetem – tak, jak w przypadku koniaku.

Warto wiedzieć, że napisy na butelkach mają bardzo duże znaczenie. I tak, symbol VS (Very Special) dodatkowo oznaczony trzema gwiazdkami świadczy o tym, że trunek zawarty w nich leżakował co najmniej 2 lata. Symbol VSOP (Very Special Old Pale) świadczy, że napój leżakował 4 lata, a XO (Extra Old) to już okres od 7-miu lat, nawet do 20-tu (!).

Koniak uchodzi za najszlachetniejszy trunek, natomiast armaniak słynie z edycji „vintage”, co oznacza rocznik produkcji o najlepszych zbiorach. To, że armaniaki są destylowane tylko raz stanowi o ich charakterystycznym smaku i aromacie. Obecnie w Unii Europejskiej koniak, to tylko koniak z regionów Francji. Koniaki i armaniaki winny być zamykane korkiem, a nie nakrętką. Najdroższym koniakiem świata jest Henri IV Dudognon Heritage. Koszt butelki – UWAGA – 1,5 miliona Euro (sic!).

Jak pić koniaki?

Zawsze w tzw. koniakówce, czyli w dużym, niskim kieliszku na krótkiej nóżce, „pękatym”, obłym na dole i węższym u góry. Kształt kieliszka ma wpływać na rozchodzenie się aromatu i poprawny odbiór smaku. Koniak pije się małymi łyczkami, „rozkoszując się” wspomnianym smakiem i zapachem (to ma być widoczne u pijących).

Ważne marki koniaków:

Camus, Courvoisier, Martell, Meukow, Moyet, Remy-Martin, Prince Hubert, Hennessy.

Ważne marki armaniaków:

Castagnone, Janneau Marquis de Caussade.

Znane marki brandy:

Torres, Słoneczny Brzeg, Stock, Ararat.

Zapisz się do newslettera